Wilbert Kok

Systeemtherapie & coaching

Wilbert Kok

Systeemtherapie & coaching

Praktijkadres
Herengracht 560
1017 CH Amsterdam

Relatietherapie

Relatietherapie

Relatiegesprekken
Komt u beiden met de wens om de relatie nieuw leven in te blazen, dan kunnen we constructief te werk gaan.
Ik werk volgens het EFT model van Sue Johnson, lees onderstaand meer over deze aanpak. In de gesprekken gaan we eerst proberen de veiligheid terug te winnen om vervolgens te onderzoeken hoe vaste patronen in de wisselwerking tussen u beiden in stand gehouden worden. Vervolgens help ik u samen om constructiever en meer verbonden met elkaar te spreken.

De therapie staat in het teken van voelen, ervaren en samen doen, waarbij er soms terug geblikt wordt naar de ervaringen uit het verleden.

Beslisgesprekken
Wil een van beiden stoppen met de relatie of wilt u er beiden een punt achter zetten dan gaan we het hebben over wat u wel nog samen verbindt en hoe dat er in de toekomst uit gaat zien.

Kinderen spelen een grote rol, soms ook familie, soms ook bezittingen. Het zijn zeer gevoelige onderwerpen die snel leiden tot conflict en daarom begeleid ik u graag om deze gesprekken in goede banen te leiden. Ik neem de voorzittersrol op mij, bewaak tijd, omgangsvormen en afspraken. Samen met u wil ik denken en spreken over mogelijke oplossingen, die maken dat u toch kunt blijven samen werken waar dat nodig is in de toekomst, als twee volwassen mensen die hun verantwoordelijheden nemen.

Emotionally Focused Therapy

Emotionally Focused Therapy

De laatste jaren werk ik in de relatietherapie sterk vanuit het gedachtengoed van Sue Johnson, de zogenaamde Emotionally Focused Therapy. Sleutelwoorden in deze therapie zijn hechting, circulariteit en emotionele ervaring.

EFT is nooit beschuldigend en biedt stellen een nieuw perspectief op hun relatie. In het boek ‘Hold Me Tight’ (vertaald ‘Houd me Vast’) beschrijft Sue Johnson hoe zij haar theorie in de loop van de jaren heeft ontwikkeld en hoe zij deze in haar therapie toepast.

Ik ben enthousiast en overtuigd van de kracht van deze werkwijze omdat deze therapie zo sterk focust op het actuele proces tussen twee mensen die sterk met elkaar verbonden zijn én omdat er een duidelijk handboek geschreven is dat door cliënten naast de zittingen gelezen kan worden waardoor zij meer profijt kunnen hebben van de therapie sessies.
Als lid van de Nederlandse Stichting EFT draag ik bij aan de ontwikkeling van EFT in Nederland, waarbij we ons ook inspannen de EFT een (nederlandse) ‘Couleur Locale’ mee te geven. Een prettig leesbaar boek over EFT  van Nederlandse bodem is het boek 'Relaties hoe doe je dat?' van Karin Wagenaar. In dit boek treft u een heldere uitleg over de verschillende hechtingsstijlen aan.

Houd me vast groeps-therapie

Houd me vast groeps-therapie

Had u meer van uw relatie verwacht of lopen de dingen in de relatie niet zo als u het eigenlijk zou willen? Dan is het 'Houd Me Vast' programma behulpzaam om hier op een goede manier verandering in te brengen.
De 'Houd me Vast' relatiecursus is ontwikkeld op basis van EFT, de krachtige en succesvolle relatietherapie waar u elders op deze site meer over kan lezen.

In de HMV-relatiecursus wordt het boek van Sue Johnson grondig doorgewerkt. De groep is een waardevolle aanvulling op een EFT therapie maar kan ook als een losse cursus gevolgd worden.

Seksualiteit

Seksualiteit

Seksualiteit gedijt het beste in een bed van veiligheid, vertrouwen en connectie. Als het daaraan ontbreekt komt de seks te staan in het teken van een kort avontuur of in het teken van angst. Seks kan enorm verbinden, seks kan ook enorm verwijderen. Seks maakt veel duidelijk over behoeften en ook over angsten. Seks is bij uitstek een onderwerp om te bespreken binnen een EFT therapie.

De verbinding in seksualiteit is een diepe verbinding en kan daarom heel gehecht voelen. Heel nabij, heel dierbaar, heel geborgen. Het is pijnlijk als deze diepe verbinding beschadigt wordt. Meestal heet dat dan ontrouw, of een affaire. Dikwijls vindt een affaire (een periode) in het geheim plaats. Dat betekent dat de ene partner de andere bedriegt. Vaak wordt de affaire onthuld, dat gaat gepaard met schrik, met angst, met ongeloof, met verdriet en pijn. Plus de vraag: Hoe gaan we hier mee om?

Soms zijn er andere vragen rondom seks. Niet eerder uitgesproken behoeften of angsten, trauma's opgelopen in het verleden, grensoverschrijdend gedrag. Want seks is intiem, seks is jezelf bloot geven, seks is overgave, seks is kwetsbaar durven zijn, seks is je lusten delen. En achter al deze woorden schuilen hele persoonlijke werelden. De een heeft een heel ander idee over intimiteit dan de ander. Partners denken van elkaar te weten hoe de ander in elkaar steekt maar die veronderstellingen blijken vaak helemaal niet te kloppen. In de relatietherapie bespreken we samen óf, wanneer en in welke mate we het (ook) gaan hebben over seks. Mijn focus in dit gesprek ligt altijd op het maximaliseren van de veiligheid.Lees verder over de
verschillende therapieën
die ik geef

Wilbert Kok

Systeemtherapie & coaching

Praktijkadres
Herengracht 560
1017 CH Amsterdam